حال سیرکاران مغان خوش نیست
حال سیرکاران مغان خوش نیست/ ردپای حاصل تلاش کشاورزان در جیب دلالان با توجه به کشت محصول سیر در حجم وسیعی از اراضی کشاورزی پارس آباد فروش این گیاه پس از برداشت و عرضه به بازارهای هدف نیازمند برنامهریزی دقیق از سوی مسؤولان و متولیان امر بوده که امروز نوعی کاستی در آن مشاهده میشود
حال سیرکاران مغان خوش نیست/ ردپای حاصل تلاش کشاورزان در جیب دلالان
با توجه به کشت محصول سیر در حجم وسیعی از اراضی کشاورزی پارس آباد فروش این گیاه پس از برداشت و عرضه به بازارهای هدف نیازمند برنامهریزی دقیق از سوی مسؤولان و متولیان امر بوده که امروز نوعی کاستی در آن مشاهده میشود که این موضوع سبب ضرر هنگفت کشاورزان شده و باید گفت که حال و روز سیرکاران این شهرستان خوش نیست.
سیر گیاهی با خواص غذایی و دارویی بسیار زیاد که به عنوان یکی از قدیمیترین داروهای گیاهی در مصر باستان استفاده میشد و در طول تاریخ این گیاه بهعنوان یکی از محصولات غذایی، گیاهی و دارویی پرطرفدار مورد استقبال مردم بوده است.
این گیاه و عصاره سلامتی انسان سرشار از فولوئیک اسید، آهن، کلسیم، ویتامین c، منیزیم و پتاسیم بوده که این ویژگیهای منحصر بهفرد آن را بهعنوان یکی از آنتیبیوتیکهای طبیعی ضدویروس و ضدقارچ در بین عموم مردم شناسانده است و البته از مهمترین خواص این گیاه میتوان به درمان عفونتهای تنفسی، پیشگیری از انواع سرطان، تسکین درد دندان، درمان سینوزیت، درمان درد معده، درمان فشار خون بالا، آسم، تنگی نفس و… که به دلیل وجود ماده آلیسین در این عصاره سلامتی است اشاره کرد.
خواص درمانی متعدد و منحصر بهفرد سیر سبب شده تا این محصول یکی از محبوبترین و پرمصرفترین گیاهان در بین مردم تبدیل شود از همین رو کشت این محصول از سالهای دور مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است.
در کشور نیز به دلیل وجود آب و هوای مناسب شاهد کشت این محصول هستیم و با کشت آن علاوه بر رفع نیاز مصارف داخلی سالانه حجم زیادی از سیر ایران به کشورهایی همانند آذربایجان، روسیه، اوکراین، عراق و ترکمنستان صادر میشود.
استان اردبیل و در راس آن اراضی زراعی مستعد و حاصلخیز پارس آباد مغان به عنوان یکی از قطبهای کشاورزی کشور همه ساله شاهد کشت انواع محصولات کشاورزی بوده بهطوریکه سالانه میزان تولیدات محصولات کشاورزی این استان به ۴ و نیم میلیون تن میرسد و در کنار آن کشت سیر نیز بهعنوان یکی از محصولات کشاورزی پرطرفدار در این شهرستان است و طبق اطلاعات به دست آمده در سالجاری حدود ۳ هزار هکتار از اراضی کشاورزی پارس آباد مغان به کشت این محصول اختصاص یافته است.
اما با توجه به کشت محصول سیر در حجم وسیعی از اراضی کشاورزی پارس آباد فروش این گیاه پس از برداشت و عرضه به بازارهای هدف نیازمند برنامهریزی دقیق از سوی مسؤولان و متولیان امر بوده که امروز نوعی کاستی در آن مشاهده میشود که این موضوع سبب ضرر هنگفت کشاورزان شده و پس از ۹ ماه تلاش کشاورزان و آغاز فصل برداشت این محصول از مزارع شهرستان پارسآباد حال و روز سیرکاران این شهرستان خوش نیست.
فصل برداشت سیر بهعنوان یکی از محصولات کشاورزی تولیدی در استان اردبیل فرا رسیده و کشاورزان با آرزو و امیدهای فراوان سخت مشغول کار شدند اما غافل از اینکه سرنوشتی تلخ در انتظار آنها بوده و امروز شاهد بروز مشکلات متعدد برای سیرکاران استان اردبیل هستیم.
قیمت پایین این محصول بر سر مزارع و همچنین حضور دلالان در حوزه کشاورزی که همچنان داستان تکراری و تلخ در این حوزه است سیرکاران این شهرستان را با مشکلات زیادی مواجه کرده و متاسفانه همانند گذشته دیواری کوتاهتر از دیوار کشاورزان نبوده و بیشتر فشارها بر روی کشاورزان زحمتکش افتاده است بهطوریکه هماکنون حاصل زحمات کشاورزان پس از چند ماه تلاش برای کسب روزی حلال به جیب دلالان در این حوزه واریز میشود.
برای بررسی چرایی و دلیل بروز این مشکل در حوزه کشاورزی و به خصوص سیرکاران شهرستان پارس آباد مغان به سراغ مسؤولان امر رفتیم.
تلاش سازمان جهاد کشاورزی برای حل مشکلات سیرکاران
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در گفتوگو با خبرنگار فارس در اردبیل اظهار کرد: سازمان جهاد کشاورزی با توجه به وظیفه ذاتی خود در راستای اطلاعرسانی به کشاورزان از شهریور ماه سال گذشته اطلاعرسانیهایی به کشاورزان سیرکار منطقه مبنی بر کشت این محصول بیش از حد نیاز استان تذکراتی داده بود و که به هرحال کشاورزان با توجه به علاقه خود اقدام به کشت سیر کردهاند.
خلیل نیکشاد گفت: در عین حال سازمان جهاد کشاورزی استان جهت بازاریابی و فروش این محصول در فروردین ماه سالجاری یعنی دو ماه قبل از برداشت این محصول از مزارع شمال استان اطلاعرسانیها و نامهنگاریهایی با تمام استانها مبنی بر وجود محصول با کیفیت و انبوه سیر در استان اردبیل انجام داد تا تجار بتوانند سیر مورد نیاز خود را از بین ۹۰هزار تن سیر تولیدی در استان اردبیل خریداری کنند.
وی بیان کرد: جهاد کشاورزی با توجه به وظایف ذاتی خود متولی تولید و خرید کالاهای اساسی کشاورزی بوده و با توجه به اینکه محصول سیر بهعنوان اقلام اساسی مورد نیاز خانوار محسوب نمیشود از این رو برای خرید تضمینی این محصول توسط سازمان جهاد کشاورزی منابع مالی تعریف نشده و مجوزی نیز صادر نمیشود اما در راستای حل مشکلات کشاورزان طی جلساتی که با رییس تعاون روستایی کشور برگزار شد تصمیم برای خرید توافقی این محصول توسط تعاون روستایی کشور انجام و تاکنون نزدیک به ۱۶۰ تن سیر خریداری شده است.
برداشت ۹۰ هزار تن سیر از اراضی پارسآباد
علی علایی، فرماندار شهرستان پارس آباد در گفتوگو با خبرنگار فارس در اردبیل با اشاره به اقدامات انجام یافته در راستای حل مشکل سیرکاران مغانی اظهار کرد: با توجه به اینکه در سالجاری ۳ هزار هکتار از اراضی شهرستان پارس آباد به کشت سیر اختصاص یافته پیشبینی میشود حدود ۹۰ هزار تن سیر در شهرستان پارس آباد برداشت شود.
وی با اشاره به اینکه بخش وسیعی از اراضی شهرستان پارس آباد به کشت سیر اختصاص داده شده، گفت: در خصوص حمایت از کشاورزان زحمتکش با پیگیریهای بهعمل آمده محصول سیر کشاورزان پارس آباد توسط تعاون روستایی بهصورت توافقی در مرکز خرید اولتان خریداری می شود که با این کار دست دلالان فرصتطلب را از مزارع سیر کوتاه میکند.
خرید ۱۰۰ تن سیر از کشاورزان توسط تعاون روستایی
حمید صولت مدیرکل تعاون روستایی استان اردبیل در اینخصوص اظهار داشت: با هماهنگی و پیگیریهای انجام یافته موفق به اخذ مجوز خرید توافقی سیر از مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور شدیم و بدینوسیله امیدواریم با اجرای این طرح شاهد کاهش روند نزولی قیمت محصول سیر در شمال استان باشیم.
وی گفت: این اقدام با نیت و هدف حمایت از تولید کشاورزان زحمتکش و جهت تنظیم قیمت بازار سیر انجام میگیرد که در این راستا جلسات متعددی در کارگروه تخصصی که در فرمانداری شهرستان پارس آباد برگزار شده و نحوه خرید و قیمت محصول سیر مورد بررسی قرار گرفت.
مدیرکل تعاون روستایی استان اردبیل در خصوص قیمت سیر، بیان کرد: قیمت هر کیلو سیر به سه درجه تقسیمبندی شده که بر این اساس سیر درجه یک ۴ هزار تومان، درجه دو ۳ هزار و ۶۰۰ تومان و درجه سه به قیمت ۳ هزار و ۲۰۰ تومان توسط کارگروه مربوط تعیین و اعلام شد و باافتتاح مرکز خرید از ۲۶ اردیبهشت سالجاری بهصورت توافقی توسط شبکه تعاون روستایی شهرستان پارس آباد خریداری میشود.
صولت با اشاره به اینکه تا این لحظه بیش از ۱۰۰ تن محصول سیر از کشاورزان خریداری شده و در حال حمل به سردخانه است، عنوان کرد: امیدواریم در آینده با عمل به توصیه کارشناسان جهاد کشاورزی در خصوص میزان کشت محصولات کشاورزان شاهد رونق تولید و کاهش مشکلات جامعه شریف روستایی و کشاورزان عزیز باشیم.
اما قیمتهای اعلامی از سوی تعاون روستایی جهت خرید این محصول به مذاق کشاورزان و سیرکاران خوش نیامده و آنها این قیمتها را بسیار پایین تر از حد معمول میدانند.
سیرکاران حتی توان پرداخت حق الزحمه کارگران را ندارند
یکی از سیرکاران شهرستان پارس آباد در گفتوگو با خبرنگار فارس در اردبیل با اشاره به این موضوع عنوان کرد: کشاورزان برای فروش محصول خود به تعاون روستایی در کنار هزینههای جاری خود در طول کشت این محصول اعم از هزینه خرید سموم، اجاره اراضی زراعی و… متحمل هزینههایی هم چون خرید جعبه و کرایه حمل میشوند که در این صورت قیمت نهایی این محصول هیچ تطابقی با قیمتهای اعلام شده توسط تعاون روستایی ندارد.
کشاورزان زحمتکش بعد از ۹ ماه تلاش و زحمت در انتظار روز برداشت بودند که متاسفانه با قیمت موجود در بازار حتی هزینه کارگر نیز تامین نمیشود
وی گفت: کشاورزان زحمتکش بعد از ۹ ماه تلاش و زحمت در انتظار روز برداشت بودند که متاسفانه با قیمت موجود در بازار حتی هزینه کارگر نیز تامین نمیشود و از این رو سیرکاران این شهرستان با مشکلات بسیار زیادی مواجه شدهاند.
به گزارش خبرنگار فارس از اردبیل، با توجه به موارد مطرح شده توسط مسؤولان و کشاورزان بهنظر میرسد نوعی بیبرنامگی در این حوزه سبب بروز چنین مشکلاتی برای کشاورزان شده است آنچه بیش از پیش در این خصوص به چشم میخورد عدم هماهنگی کشاورزان با مسؤولان جهاد کشاورزی باعث کشت محصولاتی میشود که بازار فروش مناسبی نداشته و یا حجم کشت بسیار بیشتر از نیاز داخلی است از این رو مسؤولان امر باید پیش از این با توجه به حجم کشت این محصول برنامه ریزیهای دقیق و مناسبی در راستای فروش بیدغدغه این محصول و خرید با قیمت مناسب از کشاورزان انجام دهند.
از طرف دیگر کشاورزان نیز باید با ارتباط با کارشناسان جهاد کشاورزی نوع محصولات مورد نظر خود برای کشت را با هماهنگی جهاد کشاورزی انجام دهند تا با چنین مشکلاتی مواجه نشوند.
به این مساله نیز باید توجه کرد که برخی اقدامات هیجانی در بازار از سوی مسؤولان باعث شده تا قیمت سر زمین تا بازار بسیار متفاوت بوده و در این میان تولیدکننده و مصرف کننده هر دو زیان کنند و واسطه فروش بیشترین سود را داشته باشد.
محصول تولید شده کشاورزان که حاصل تلاش چندین ماهه آنان به امید کسب درآمد پس از این همه زحمت و تلاش است گاها کفاف هزینههای جاری کاشت زمین را نیز نمیکند.
اما در کنار آن یکی از بزرگترین مشکلات کنونی استان اردبیل به عنوان یکی از قطبهای کشاورزی کشور نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی است که متاسفانه به دلیل نبود چنین صنایعی در استان اردبیل همه ساله شاهد خروج و انتقال تولیدات کشاورزی استان به صورت خام به استانهای دیگر هستیم و شهرستان پارس آباد نیز با توجه به پتانسیلهای بالقوه در بخش کشاورزی سالانه شاهد تولید بیش از یک میلیون تن انواع محصولات کشاورزی و دامی و همچنین تولید و تامین صددرصد نیاز کشور به بذر «سورگوم» در این شهرستان در راس حوزه کشاورزی استان قرار داشته که به دلیل نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی در این منطقه شاهد فروش تولیدات کشاورزی به صورت خام به سایر استانهای کشور هستیم.
یکی از بزرگترین مشکلات کنونی استان اردبیل به عنوان یکی از قطبهای کشاورزی کشور نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی است
مسؤولان امر باید در کنار اقداماتی همچون خرید تضمینی تولیدات کشاورزی به فکر توسعه صنایع تبدیلی استان اردبیل در راستای حل مشکلات کشاورزان باشند.
گزارش: مهران عقلمند خبرگزاری فارس
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰